Søk i denne bloggen

tirsdag 16. mars 2021

Menneskene overtar. Biene dør. Artene som overlever er farligere for mennesker.







Bier dør. Antallet bie-arter som er rapportert worldwide er sterkt redusert siden 1990. Dette vet vi. Det var her Maja Lunde hentet inspirasjonen til Bienes historie. Men nedgangen i rapporterte bier er nå ytterligere dokumentert av de argentinske forskerne Zattara og Aizen. De fant at 25% færre bie-arter var rapportert i tidsrommet fra 2006 til 2015 sammenlignet med tellinger fra før 1990. Og dette skyldes ikke at man har observert færre bier. Antallet bier som er tellet i den aktuelle databasen er økt med 55% siden 2000.

En halv million andre arter er truet. Omforming av landskap og biotoper som del av menneskeinitierte aktiviteter er et hovedbidrag til global endringer. Tapet av naturlige leveområder reduserer lokalt artsmangfold. En nylig fremlagt rapport estimerer at mer enn en halv million arter, ca. 9 % av alle registrerte arter i dag, står i fare for å miste livsgrunnlaget de trenger for å overleve. Mange naturlige prosesser vil bli hemmet om de blir borte. Pollinering og kontroll med pest- og sykdomsspredning er blant disse. Dette vil kunne øke risikoen for pandemier av den typen vi nå opplever.

Artene som overlever er farligere for mennesker. Flere naturlige mekanismer er virksomme her. Når noen arter utryddes på denne måten er tendensen at de som overlever, som for eksempel flaggermus og rotter, er mer tilbøyelige til å bli bærere av potensielt farlige patogener som kan overføres til mennesker. Studier av flere tusen økosystemer på seks kontinenter knytter menneskeskapt aktivitet og tap av økologisk mangfold til sykdomsutbrudd.

SARS og fugleinfluensa-utbruddene kan knyttes til naturinngrep. Til dette bildet hører også at avskoging og andre inngrep i tidligere uberørt natur noen steder også fører med seg omsetning av sjeldne dyrearter som bærer med seg farlige patogener. Dette fordi menneskene som naturlig lever i disse områdene søker å overleve ved å gjøre seg nytte av plante- og dyrelivet i områdene også etter at naturinngrepene er kommet i gang. Utbrudd av SARS og fugleinfluensa overført til mennesker kan knyttes til menneskeskapt ekspansjon inn i tidligere urørt natur.

Det lønner seg å begrense avskoging. Noen forskere har regnet på kostnadene ved å redusere avskoging og inngrep i naturområder. I mange tilfeller viser slike regnestykker at dette vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt, og i hvert fall være det, dersom man ser på kostnadene ved å håndtere den pågående Covid-pandemien. Var dette interessant er kanskje også denne posten det.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar